Италианските Спагети

От многото видове паста най-популярни са спагетите. В Италия дори има музей на спагетите. В него се съхранява интересен документ от архива на Генуа, нотариален акт. На 4 февруари 1279 г. той потвърждава, че има тестено кулинарно изделие „макаронис”. А в малкия град Граняно, недалеч от Неапол, са открили писмено описание от 1502 г. как се приготвят макароните.

Днес макароните се правят с различни сосове, подправки, сирене, зеленчуци, смляно месо. Най-известните видове са карбонара и болонезе.

Лазанята пък е сред най-старите видове паста. Традиционно тя е на пластове, между които се слага плънка сос рагу, пармезан, бешамел. Разпространени са и други видове – с месо, риба, домати. Произхожда от региона Емилия-Романя. В Лигурия прибавят към каймата сос от зехтин, сирене и босилек.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате Политиката за поверителност!